Oamenii de știință au descoperit că există anumiţi compuși chimici în cafea, atât în cea normală, cât și în cea decofeinizată, care pot contribui la protejarea ficatului, iar trei ceşti de cafea pe zi ar putea fi benefice pentru sănătate.
Cercetările anterioare au sugerat că există multe beneficii pe care cafeaua le aduce sănătăţii, inclusiv faptul că oferă sprijin ficatului și îl împiedică să dezvolte cancer. Cu toate acestea, până acum, nu era clar dacă aceste beneficii potențiale se extindeau și la cafeaua decafeinizată.
Cercetătorii de la Institutul Național de Cancer din SUA au raportat, într-un studiu publicat în revista Hepatology, că un consum mai mare de cafea previne ficatul de enzimele anormale, indiferent dacă este decofeinizată sau nu.[Studiu]
Trei cești de cafea pe zi, benefice pentru ficat
Cercetătorii au folosit date din cadrul US National Health and Nutrition Examination Survey, care a înregistrat obiceiurile de consum de cafea ale 27.793 de participanți. Echipa a măsurat nivelurile din sânge a patru enzime, inclusiv aminotransferaza (ALT), fosfataza alcalină (ALP) și gama glutamil transaminaza (GGT), care indică sănătatea ficatului unui individ.
Rezultatele au indicat că participanții care au consumat trei sau mai multe cești de cafea pe zi, au fost cu aproximativ 25% mai puțin predispuși să aibă niveluri anormale ale enzimelor hepatice, în comparație cu cei care nu beau cafea.
Totuşi, persoanele cu sensibilitate la cofeină pot experimenta efecte secundare în urma unui consum ridicat de cafea, precum insomnie, anxietate și palpitații, care pot afecta indirect starea ficatului. Aceste persoane pot opta pentru cafeaua decofeinizată.
În mod interesant, cercetătorii au descoperit niveluri la fel de scăzute ale enzimelor la participanții care consumă cafea decofeinizată, ceea ce indică faptul că ingredientul unic care favorizează sănătatea ficatului se află în cafea, nu în cofeină. Compusul chimic care stă la baza acestui efect nu este încă cunoscut, iar cercetările ulterioare vor continua.